Emprenedors (solidaris): Miquel Noguer de XaropClown

Avui dins la nostra sèrie d’entrevistes a emprenedors us presentem una iniciativa solidària, els pallassos d’hospital de XaropClown.

ElGiroscopi: Parla’ns de vosaltres i de què és XaropClown?

XaropClown es una associació sense ànim de lucre de pallassos d’hospital que té per objectiu alleujar l’estada dels nens i nenes ingressats als hospitals gironins. Actualment som 8 pallassos/es que estem formats específicament per dur a terme la nostra tasca a l’hospital. No es tracta de fer animació a l’hospital sinó que anem més enllà i la nostra feina es duu a terme habitació per habitació on adaptem la nostra actuació a l’estat anímic, l’edat i la malaltia del nen/a ingressat. Per dur a terme aquesta tasca fa falta molta formació i la col·laboració de l’equip sanitari.

ElGiroscopi: Quan i com va començar XaropClown. Què us va portar a desenvolupar una iniciativa d’aquest tipus?

Arran d’un curs d’iniciació al pallasso d’hospital que ens va agradar molt i el fet de que a Girona no hi hagués aquest servei, ens va portar a finals de 2005 a crear XaropClown. No hem d’oblidar que un nen ingressat segueix siguent un nen i per tant té ganes de jugar i divertir-se. Un dels factors que més va influir a l’hora de decidir desenvolupar aquesta iniciativa és que fent de pallasso d’hospital, ajudes a aquests nens/es ingressats a que per uns moments oblidin la seva malaltia i puguin jugar, riure, etc.., per tant, a pesar de que vivim moments durs, és una feina molt gratificant.

ElGiroscopi: Quines són les principals activitats de XaropClown?

Actualment, els dilluns, dimecres i divendres anem a l’hospital (entre 3 i 4 hores). Hi anem una parella cada vegada i recorrem les arees de pediatria (UVI, prematurs, planta, urgències, cardiologia, etc…) i oferim actuacions personalitzades als nens/es ingressats. També tenim un espectacle per escoles on expliquem als nens/es la nostra tasca a l’hospital.
Aquest mes de juny farà 3 anys que estem donant aquest servei a l’hospital, hem vist més de 12.000 nens/es i ja ha esdevingut un servei reconegut, valorat i imprescindible en un pais com el nostre.

ElGiroscopi: Com financeu les vostres activitats? Com es pot col·laborar amb XaropClown?

Les nostres fonts de finançament son molt variades. Socis particulars que fan una donació anual, donacions anònimes, patrocinadors privats, administracions públiques….
Les empreses poden col.laborar amb nosaltres fent una col.laboració econòmica per recolzar la nostra feina. També hi ha gent que ens fa donacions o es fa soci. Hi ha més informació a la nostra web


ElGiroscopi: Com valoreu Girona en particular, i Catalunya en general, com a entorn a l’hora de desenvolupar iniciatives solidàries?

Girona és molt solidària, hi ha molt teixit associatiu i la gent està acostumada a formar part d’una estructura associativa. Suposo que la resta de Catalunya és igual.
A les comarques gironines hi ha molta petita i mitjana empresa familiar i per tant moltíssimes oportunitats d’anar a explicar el nostre projecte i per tant possibilitats de trobar finançament, però ara amb la situació econòmica actual ens costa de trobar finançament.

ElGiroscopi: Alguna sorpresa (positiva o negativa) amb què us hagueu topat durant el desenvolupament del projecte? Alguna cosa que no us esperàveu i us hagueu trobat?

Com a cosa positiva: El grau d’acceptació que te un projecte així. I el grau de satisfacció que et provoca veure els nens/es rient a l’hospital.
Com a cosa negativa: Em pensava que seria més fàcil trobar finançament. La crisi ens ha afectat molt a les associacions del sector social.

ElGiroscopi: Com feu servir les xarxes socials per a donar a conèixer XaropClown? Com valoreu el potencial d’aquestes eines per a iniciatives solidàries com la vostra?

Estem presents a Facebook on hi anem penjant les novetats i des de fa poc també tenim Twitter. Són unes eines molt potents per donar-te a conèixer, ja que el que hi posis pot arribar a molta gent a la vegada i permet molta interactivitat.

ElGiroscopi: Per acabar, quin consell (o consells!) donaríeu a altres emprenedors catalans que vulguin aventurar-se a desenvolupar iniciatives solidàries?

Que no s’ho pensin dues vegades perquè són un tipus d’iniciatives en que reps molt, són molt gratificants.

Foto de La Vanguardia


0.Comentaris

    Deixar un comentari