Warby Parker: Una start-up amb vista

Warby Parker és una empresa que dissenya, produeix i comercialitza ulleres (amb i sense prescripció mèdica). El que ens n’ha cridat l’atenció, és una forta imatge de marca, accions de difusió amb tècniques de guerrilla i en general, una aproximació a l’estratègia d’e-commerce que barreja aspectes del món offline. Això els permet per exemple, solventar algunes de les barreres de la compra online: i com sé si em queden bé les ulleres?

Un grup de quatre amics pròxims van adonar-se dels vicis i complexitats que aglutinava el mercat de les ulleres. No consideraven just (i amb raó) que unes ulleres amb prescripció puguin valdre més de 300$ (uns ~240€), un preu excessiu sobre el cost que les grans indústries han mantingut artificialment alt aconseguint enormes beneficis provinents de consumidors que no tenen altra opció: un sol mercat d’ulleres i una necessitat vital, la vista.

D’altra banda, els comercialitzadors d’ulleres estàn lligats per la gran indústria, la qual restringeix la venta dels seus productes amb contractes d’exclusivitat. Així doncs entrar en el mercat per competir és també una complexitat, petites empreses queden relegades a no poder entrar ja que el punt de venda prefereix comercialitzar productes coneguts de la gran indústria enlloc de que aquesta pugui vetar-los-hi la part de mercat que els hi pertoca si deixen entrar segons quines marques dins del mateix punt de venda.

Arrel d’aquesta situació (que encara es dóna en  tants altres sectors) i d’una fidedigna i proactiva visió de les possibilitats, Warby Parker es concebeix com una alternativa que eludeix els canals tradicionals.

Els elements de la seva estratègia de negoci i comunicació brillen amb llum pròpia:

> Només venen a través de la seva web, directament al client.

> Els 27 models d’ulleres que ofereixen (més un monocle per als més fins!) tenen tots acabats de qualitat, lents amb prescripció anti-reflectants de policarbonat, uns dissenys impecables seguint tendències ‘vintage’ i totes elles un preu únic de 95$ (~ 76€).

> Per fer front al principal desavantatge de l’e-commerce, que és la possibilitat d’emprovar-te el producte, Warby Parker t’envia a casa 5 models per emprovar-te quan fas una compra i retornes els 4 que no t’han agradat.

> Warby Parker utilitza “ambaixadors” en la difusió de la marca i del concepte. L’empresa selecciona individus arreu del món (bloggers, artistes, cambrers… i altres perfils d’influents), que per afinitat i influència a la zona se’ls atorga un codi, cada persona que compri amb aquest codi proporcionat per “l’ambaixador” tindrà un descompte. “L’ambaixador” alhora obtindrà regals i privilegis en funció dels codis que distribueixi.

> Per a complementar la difusió del producte estableix diferents “showrooms” o mostradors (només a Estats Units), en els que pots anar a veure i provar els seus dissenys. En comptes d’obrir botigues pròpies (amb el cost que suposa una xarxa de distribució), s’associa amb botigues independents de moda i accessoria per a que hi estableixin el seus showrooms “físics”.

> Amb la idea per davant de que tothom té el dret a veure-hi, Warby Parker col·labora amb l’organització sense ànim de lucreVisionSpring.org“, així per cada parell d’ulleres que compres, en regalen un parell a gent del tercer món que ho necessita. D’aquesta manera aconsegueixen compenetrar els seus principis i valors amb la seva feina, quelcom admirable.

Warby Parker aconsegueix amb aquesta estratègia deslligar-se de qualsevol tipus de pressió habitual del mercat de les ulleres obtenint absoluta llibertat en la comercialització de la seva marca pròpia i creant un posicionament i una imatge de marca diferencial i molt atractiva que va guanyant una comunitat d’adeptes molt fidels. Això sí és tenir vista!

0.Comentaris

    Deixar un comentari