Més enllà de la realitat i de la ficció: la realitat augmentada

Estem en temps de canvis. La tecnologia avança ràpidament i cada vegada amb més prestacions i recursos per a l’usuari. Les empreses tecnològiques s’esforcen dia a dia per a facilitar la vida de l’usuari adoptant les darreres innovacions i reenfocant-ne els seus usos contínuament. Podem estar segurs, però, que encara queda un llarg camí per a comprendre el potencial que ofereixen Internet i les tecnologies associades. Empreses de tot tipus hauran d’interioritzar els canvis que s’estan succeïnt i adaptar-se a aquests canvis, de no fer-ho és possible que la selecció natural les desbanqui dels mercats, no obstant una correcta adaptació i assimilació d’aquest entorn pot oferir innombrables oportunitats per a les empreses.

Una de les revolucions tecnològiques, ja iniciada, que veurem entrar i acomodar-se a les nostres vides és la realitat augmentada. L’Internet, aquest immens núvol d’informació accessible des de pràcticament qualsevol lloc, les tecnologies de reconeixement d’imatge, el posicionament global per satèl·lit,… són alguns dels elements que fan possible la realitat augmentada.

Fins al moment hem anat veient l’aparició de la realitat augmentada a diferents escales i usos, encara, però, de manera bastant discreta. Les primeres eines per a augmentar la informació relativa a un objecte van ser els codis QR, una mena de codis de barra que al tirar-los una foto s’accedia a un enllaç d’internet amb informació ampliada, una tecnologia que ha tingut relativa acceptació ja que no és massa àgil ni pràctica, pel que va quedant enrere a mida que apareixen els últims avenços tecnològics. Actualment la varietat d’usos que ofereix la realitat augmentada s’està eixamplant i ens permet obtindre funcionalitats tan curioses com útils, vegem-ne alguns exemples:

Blippar: Una espectacular aplicació amb infinites possibilitats en el món del màrqueting. Es diu que aquesta aplicació extingirà definitivament els codis QR, amb molts números a favor per a proclamar-se com una de les eines de màrqueting més prometedores del futur immediat. Blippar aconsegueix reconèixer un objecte (producte, anunci de revista…) a través de la càmara del mòbil per a oferir-te informació ampliada sobre el producte en qüestió, permetent així a l’usuari indagar més sobre el producte, les ofertes o promocions, així com veure-hi vídeos o animacions en tres dimensions del producte… Millor feu-li un cop d’ull:

Wikitude: Un altre important innovador jugador en el món del màrqueting amb tota l’essència de la realitat augmentada. Wikitude et permet veure a través de la càmara del mòbil informació relacionada localitzada en la imatge, informació com preus o opinions d’hotels, perfils de twitter i multitud de possibilitats més:

Zugara: Els e-commerce estàn en ple auge, cada dia és més la gent que compra online, no obstant hi ha certes desavantatges difícils de superar, com ara emprovar-se el producte per a veure com ens queda. Zugara, un desenvolupador de software, és conscient que molts possibles compradors es veuen obstaculitzats per les limitacions de l’e-commerce, per això mateix ha posat al servei de les botigues online una eina que permet a l’usuari emprovar-se el producte per a veure com li queda. El servei està bàsicament pensat per a botigues de roba, que són les més comuns amb aquesta problemàtica, vegeu-ne algún exemple:

IKEA catalog 2013: Pel catàleg de la temporada vinent, el gegant del moble suec s’ha unit al carro de la innovació digital i ha preparat una aplicació per a mòbil que et permet accedir a més informació de la que ja hi ha al catàleg tradicional. Utilitzant un smartphone o un tablet podràs veure l’interior dels mobles, detallar-ne mides i altra informació, provar diferents colors, estils o peces tèxtils… Aquest és el vídeo que han fet per a promocionar-lo:

http://www.youtube.com/watch?v=QQ8HNXtl7jQ

Google Goggles: Aquesta aplicació creada per Google permet reconèixer amb la càmara del teu mòbil objectes, textos, imatges, codis de barres, logotips i recercar-ho a internet. Per exemple, et permet traduïr els textos d’un cartell o un menú d’un restaurant  en el teu idioma en cas que t’hagis perdut enmig d’una ciutat que tingui un idioma completament desconegut per tu, simplement has de fotografiar el text. També, amb tan sols una foto és capaç de resoldre un sudoku, no és en si massa útil però resulta una clara demostració del poder d’aquesta tecnologia:

iOnRoad: Moltes de les que hem observat són exclusivament enfocades a la promoció del comerç, no obstant les possibilitats d’aquesta tecnologia van més enllà del màrqueting i del comerç. Els desenvolupadors d’iOnRoad tenen molt clar que una de les principals causes de mortalitat en l’ésser humà és l’accident de cotxe. En aquest sentit qualsevol sistema de seguretat que ens pugui ajudar a prevenir o evitar un accident ha de ser benvingut. L’aplicació permet a través de la càmara veure la distància que tens amb el cotxe de davant alhora que et diu si la distància és prou prudent o més aviat perillosa, també avisa en cas que et desviïs del teu carril. Entre altres, té també utilitats com narrador de SMS per a que no hagis de desviar la vista de la carretera o bé, pels que tenen mala memòria, recorda per tu el lloc on has aparcat el cotxe. Feu-li una ullada a veure què us sembla:

Lego Digital Box: La creativa i veterana empresa de joguines de construcció Lego no es queda enrera i ha desenvolupat juntament amb Metaio una interessant aplicació de larealitat virtual en el mateix punt de venda.No serà necessari tenir un mòbil ja que en el punt de venda hi haurà una pantalla amb una càmara que en acostar-hi la capsa del producte et projectarà en 3 dimensions sobre la mateixa capsa el producte muntat i en funcionament. Aquesta tecnologia aconsegueix recrear en el possible comprador el resultat i usos del producte endinsant-lo encara més en l’interès sobre aquest:

Google Glass Project: Aquest és un ambiciós projecte de la multinacional Google, es tracta d’unes ulleres que apliquen la realitat augmentada a allò que veus al mateix moment i incomptables possibilitats més. Segurament quan vegeu el següent vídeo us fareu una idea de cap on enfila el futur de la realitat augmentada:

Caldrà estar preparats, perquè afectarà tot tipus de comercialització de productes i serveis, la manera en com ens informem i la manera en com els seleccionem. I vosaltres, esteu preparats?

0.Comentaris

    Deixar un comentari