Ice Bucket Challenge: la solidaritat feta viral i què en podem aprendre les empreses

Aquest estiu 2014 hem tingut l’oportunitat de veure multitud de vídeos a les xarxes de tothom, des de Bill Gates a Kilian Jornet, tirant-se galledes d’aigua per sobre per una bona causa. Es tracta del “Ice Bucket Challenge” (Repte de la glaçonera o cubell de gel), una gesta que aquest estiu ha esdevingut viral arreu del món.

Bill Gates (fundador de Microsoft) accepta el repte de Mark Zuckerberg (fundador de Facebook)

El repte “Ice Bucket Challenge” es va iniciar a Boston en honor a Pete Frates de 29 anys, capità d’un equip de béisbol al qui se li va diagnosticar ELS (Esclerosis Lateral Amiotrófica) fa dos anys. La malaltia és encara molt desconeguda i ataca greument la totalitat del sistema neuronal motor. Les regles del repte són senzilles, si et repten tens dues opcions: et tires un cubell d’aigua freda per sobre o fas una donació de 100$ per a la recerca sobre l’ELS. 
Mentre que la ALS Association (ONG que es dedica a assistir afectats de l’ELS) s’ha beneficiat enormement d’aquest repte viral, val destacar que el repte no ha estat artifici de la pròpia associació sinó que ha estat una acció 100% fundada i promoguda pels ciutadans. Els experts en comunicació i màrqueting podem extreure’n una valuosa lliçó de la campanya més viral d’aquest estiu.

Analitzem alguns dels aspectes més rellevants que han fet possible la viralitat d’aquest repte:

Ice Bucket Challenge

Ice Bucket Challenge

  • Brevetat i simplicitat de la proposta: costa pocs segons de fer o veure, genera entreteniment d’una manera molt breu i consistent mentre que alhora és fàcil de proposar o compartir.
  • La crida a l’acció (call to action) impossible de passar per alt : és un repte, és una crida, ets l’escollit en vídeo perquè ho vegi el món, és un repte personal.
  • Naturalesa social: en plena era de compartir ‘selfies’, què millor que veure’s a un mateix exhibir-se com a part d’una bona causa?

No obstant, cal remarcar que l’èxit del fenòmen Ice Bucket Challenge era completament imprevist. Mentre molts experts de màrqueting aprenen de la psicologia darrera l’èxit del repte, cal anar en molt de compte quan es genera contingut amb la intenció de ser viral perquè massa sovint ha resultat que acaben desencadenant respostes negatives dels usuaris/clients. Sense anar més lluny, algunes marques han utilitzat el repte per aprofitar-ne la inèrcia de la viralitat i no sempre acaba en bons resultats.

Exemples de bones i males pràctiques de les marques utilitzant el repte Ice Bucket Challenge:

És per una bona causa no per incrementar vendes. Els responsables de McDonalds no només abusen de presència de marca, es que ni ells es mullen…

 

Richard Branson, fundador de Virgin, sap implicar-se en la causa dignament, sense logos, sense gent que ho faci per ell…

Per evitar males experiències amb els nostres clients la solució més segura és centrar-se en generar contingut per a les marques que sigui específic de la pròpia marca i de qualitat.

0.Comentaris

    Deixar un comentari