Emprenedors: Xavier Guardiola, fundador de Woices

Seguim amb la nostra sèrie d’entrevistes a emprenedors parlant amb Xavier Guardiola, creador del portal d'”audioguies” Woices, una idea sorgida a Catalunya que compta amb usuaris arreu del món. Es tracta d’un servei gratuït a través d’Internet que permet als usuaris crear, compartir i escoltar gravacions d’àudio que estan pensats per ser escoltats en una localització geogràfica concreta o davant d’un objecte del món real. Ja compten amb gairebé 4.000 enregistraments, o “ecos”, com ells anomenen a les gravacions que contribueixen els usuaris relacionats amb un lloc físic i que qualsevol pot escoltar a través del móbil amb connexió a Internet i amb aplicacions per iPhone i Android. Aquí podeu veure un vídeo on expliquen el concepte.

ElGiroscopi: Parleu-nos de vosaltres i de com vau decidir crear Woices

La idea va sorgir quan passava uns dies de vacances a Extremadura amb la meva dona. Estàvem a una plaça i no hi havia ningú a qui preguntar, i vam veure que a la mateixa plaça hi havia una excursió de japonesos que acabava d’arribar amb el seu guia que els explicava la història del lloc. No ens vam ens vam assabentar de res, i vaig pensar en lo bo que és tenir algú al costat que t’expliqui el que veus. Llavors al tornar a El Vendrell, vaig parlar amb uns amics i els vaig exposar el problema i que podíem pensar sobre la possibilitat de desenvolupar una plataforma per ajudar a la gent a obtenir aquesta informació quan vas de viatge. I vam crear Woices, un sistema de guies geolocalitzades, que s’escolten a través del telèfon mòbil (via internet) i que qualsevol persona pot gravar perquè qui arribi després a aquest lloc pugui escoltar-les.


ElGiroscopi: Quin és el vostre model de negoci a grans trets? Com teniu previst “monetitzar”?

Des del principi va ser un projecte sense ànim de lucre. Volíem crear una cosa nova, i vam decidir treballar caps de setmanes i a hores fora de treball, a l’estil ‘garatge’ que és molt comú als USA. Estàvem decidits a crear una plataforma única, amb filosofia 2.0, on la gent pugues compartir informació àudio localitzada en un lloc concret del planeta. Un Panoramio o un Flickr però de veus –àudios-, i per això del nom, Woices, World voices.
Vam treballar molt i al final vàrem decidir crear una empresa amb inversió pròpia per donar una empenta definitiva al projecte, encara que no hi havia model de negoci darrera. Al 2008 vam treure la primera Beta, i l’acollida va ser molt bona.

El que va passar llavors va ser que van haver entitats que volien utilitzar-nos per crear les seves àudio guies, com museus i oficines de turismes petites, però ens van demanar la possibilitat de posar la seva informació i imatge corporativa –logos, etc- i va ser llavors quan vàrem crear el servei Premium de Guies Patrocinades . Va ser molt fàcil, perquè va ser desenvolupar alguna funcionalitat més, i de cop i volta ens vam trobar amb un producte que ens podrà ajudar a mantenir i millorar el projecte sense necessitat de finançament extern.


ElGiroscopi: Quina resposta heu tingut fins ara per part dels internautes? Quin és el perfil dels vostres usuaris?

Hem tingut una molt bona acollida, a la gent li agrada la idea i el concepte. Per què pagar per la informació? Per què pagar per les àudio guies? Hem posat a disposició de tot el mon una tecnologia per democratitzar la informació àudio i això és un pas endavant. S’ha de tenir en compte que l’objectiu és que woices sigui utilitzat amb els telèfons mòbil, perquè és on l’experiència és màxima, escoltar la informació davant d’una pintura, estàtua o monument, i aquest és un hàbit que poc a poc la gent ho està adquirint, per la entrada dels smartphones com l’iPhone o mòbils amb Android, i amb la introducció de la tarifa plana en aquest dispositius.
El perfil és molt variat, des de nens per treballs escolars, fins a gent gran explicant histories del passat, passant per viatgers, amants de patrimoni i museus. El perfil més clar és gent que li agradi la cultura i el turisme, joves i de mitjana edat, que entenen i viuen amb les noves tecnologies. De totes maneres nosaltres em volgut fer-ho fàcil, de manera que qualsevol persona pugui enregistrar les seves experiències en pocs segons, trencant barreres tecnològiques.


ElGiroscopi: Com valoreu Catalunya com a entorn on emprendre?

Pensem que és una gran lloc. Barcelona és un pol important en quan a innovació, emprenedoria i start ups. Hem parlat amb molta gent d’arreu Catalunya, Espanya i a nivell internacional, i creiem que estem en un bon lloc per la creació d’empreses de base tecnològiques.
De totes maneres no tot és positiu, ja que hem vist i constatat una importat deficiència en quan a fons de finançament, tant a nivell públic com privat, i sobretot quan parles de projectes que neixen sense ànim de lucre……..però amb un gran potencial a nivell global.


ElGiroscopi: Alguna sorpresa (positiva o negativa) amb què us hagueu topat durant el desenvolupament del projecte? Alguna cosa que no us esperàveu i us hagueu trobat?

La major sorpresa és que gent de tot el mon utilitza woices, de pràcticament qualsevol part del globus, això que nosaltres no hem fet massa publicitat, i ens alegra moltíssim!
Potser una de les coses que no esperàvem és a tenir tantes coses desenvolupades, i m’explico. Vam començar amb un projecte web 2.0, després ens vam enfocar als mòbils, més tard als smartphones, i vam desenvolupar el servei premium, i tot això plegat són moltes, moltes coses i hores de dedicació, i quan fas una ullada enrera realment veus que estem fent una cosa molt guapa i que realment no esperàvem arribar al moment en el que estem, amb tantes i tantes coses.


ElGiroscopi: Com esteu fent servir les xarxes socials per a donar-vos a conèixer?

Ara estem començant a fer coses, tenim una plana al Facebook, al Linkedin, i al Twitter, i posem totes les noticies que generem i les noves funcionalitats. Ho estem intentant, però son mecanismes que a dia d’avui els utilitza tot el món i és difícil tenir un lloc privilegiat a la xarxa, però mica en mica tenim més fans i usuaris.
ElGiroscopi: Per acabar, quin consell ( o consells!) donarieu a altres emprenedors catalans que vulguin aventurar-se a crear un negoci online?

No som experts ni hem fet grans coses, per tant no sé si som els més adequats per donar consells, però si que us podem dir coses que pensem que s’han de fer. Per exemple, treure un primera versió de la idea molt ràpid, molt fàcil i amb les mínimes funcionalitats, i fer una prova de concepte i anar a veure a gent i/o empreses, en el cas que sigui alguna cosa que t’hagin de comprar. D’aquesta manera tens una primera visió del mercat i de la gent, i pots redefinir de manera més clara el projecte i desenvolupar-ho més ràpid. Nosaltres ens vam adonar d’això tard, i després hem vist que ho havíem d’haver fet d’aquesta manera, sense ‘polir’ tant la primera versió, i escoltar més a l’usuari final.

Després, moltes ganes, energia positiva i molt d’esforç, ja que segur que passareu moments molt difícils, però quan vegeu el que heu fet estareu contents i orgullosos, i que al final tot aquest esforç es veu recompensat. Nosaltres ja estem contents del projecte perquè hem creat una cosa única que pot ajudar a que la gent expliqui les seves històries i perdurin al llarg de la historia gràcies a nosaltres, i aquest fet és suficient per nosaltres.

Gràcies a l’equip de Woices per haver compartit amb nosaltres la seva experiència. Ens sembla un exemple molt interessant de crowdsourcing i amb molt de potencial tant a nivell global com a casa nostra o arreu on el turisme sigui un motor econòmic important. Hi ha una gran oportunitat per a les empreses turístiques d’oferir continguts a través de Woices per als seus usuaris.

0.Comentaris

    Deixar un comentari