Emprenedors: JMCdevelopers, creadors de Sant Jordi App (entrevista)

Seguim amb la nostra sèrie d’entrevistes a emprenedors, aquesta vegada amb els creadors de Sant Jordi App. Els fundadors de l’empresa JMC Developers Jordi Arcas, Manel Fradera i Carlos Blasi, tres estudiants de la UPC ens han ofert aquest Sant Jordi la possibilitat de completar el regal de la rosa i el llibre amb una app. Des d’aquesta aplicació, disponible per a iPhone, Android, Blackberry i Windows Phone en català, castellà i anglès, podem llegir la llegenda de Sant Jordi al complet i il·lustrada, crear-ne una versió personalitzada per sorprendre la nostra parella i consultar el cercador de parades i autors per no perdre’ns cap signatura. A més, als qui tenien una parada, van poder donar-la a conèixer afegint-ne la ubicació des de la mateixa aplicació.

ElGiroscopi: Parleu-nos de vosaltres, qui sou i de com vau decidir crear JMCdevelopers

Nosaltres som tres estudiants d’Enginyeria de Telecomunicacions a la UPC, apassionats per tot el que es refereix al món tecnològic i una força ‘cul inquiets’ tots tres. Vam decidir crear JMC Developers per mirar de concretar tots els assajos i invents que programàvem a casa de forma totalment aficionada. D’aquesta manera, iniciant el projecte de JMC Developers vam donar forma a les nostres aspiracions, i això ens va permetre entrar a formar part en un primer de moment del programa Innova de la UPC de suport a emprenedors de la UPC (ja siguin estudiants o personal de la universitat), i posteriorment hem entrat a formar part també del programa Yuzz de la Fundació Banesto, en el centre de Sant Feliu de Llobregat, on també se’ns assessora sobre com estructurar el nostre projecte des del punt de vista empresarial


ElGiroscopi: Què us va portar a apostar per al desenvolupament d’apps?

Quan vam decidir concretar les nostres ganes d’emprendre, fa ara ja un any i mig, els smartphones començaven ja a escampar-se de forma viral. Hi vam veure una oportunitat gegant en aquest augment, i com que és un tema que ens agrada molt, el de les apps, ens hi vam llançar de cap! Veiem possibilitats pertot arreu: una app per fer això, una app per  fer allò… Però com a ‘Telecos’ que som, i amb la formació que hem rebut, vam decidir que faríem un pas més enllà, i en comptes de fer apps de qualsevol cosa, ens dedicaríem al processat de sons per a dispositius mòbils. I aquest és ara el nostre projecte principal, desenvolupar una tecnologia de reconeixements de sons per a mòbils sobre la qual es puguin implementar aplicacions de tot tipus.


ElGiroscopi: Quines apps heu fet fins ara?

Degut a que vam decidir embarcar-nos en el desenvolupament d’una tecnologia complexa, fins ara no hem tret cap app amb aquesta tecnologia. De fet, aquesta primera aplicació que hem llançat, Sant Jordi App, no té res de reconeixement de sons, però és una espineta clavada que teníem des de l’any passat, i ens feia molta il·lusió poder fer una aplicació mòbil per una festa que ens omple tant d’orgull com és la Diada de Sant Jordi.


ElGiroscopi: Què va passar amb l’app de St Jordi l’any passat? I aquest any?

L’any passat vam desenvolupar una aplicació senzilleta per Sant Jordi, que a part de mostrar la història extesa de la Llegenda, permetia tamber enviar-ne una versió personalitzada a aquells que més estimem, on el nom del Cavaller i el de la Princesa es canviava pel nostre i el de la persona a qui li enviàvem la Llegenda. Doncs bé, Apple va rebutjar l’aplicació al considerar que Catalunya era un mercat massa local, i la Diada una festa massa local. Com que se’ns va acudir massa tard l’aplicació i Apple ens l’havia rebutjat a les portes de Sant Jordi, els mails de queixa i explicació del que és aquesta festa i del que és aquest país ja no van servir de res, i no vam poder llançar finalment la app.

Aquest any, amb l’espina clavada del rebuig d’Apple de l’any passat, vam refer una aplicació nova programant-la des de zero, que a part d’oferir les mateixes funcions que l’any passat, ensenyés a més als usuaris mapes amb l’ubicació de parades de roses, llibres i autors, i que cadascú pugui afegir lliurament la seva parada per a que tothom tingui l’oportunitat de sortir-hi. Doncs bé, en un primer moment Apple la va tornar a rebutjar al·legant aquest cop que no era contingut d’interès per als usuaris. Enguany, però, ho vam aconseguir! Després d’intercanviar uns quants correus amb Apple, els hi hem fet veure que és una festa que mou prou gent com per a poder-ne fer una aplicació.

Ens hem sentit com uns autèntics Sant Jordi’s tecnològics! 😮


ElGiroscopi: Com és tractar amb Apple? què us agrada? què no?

Tot l’entorn Apple té l’avantatge d’estar molt ben definit, i proporciona una coherència entre els seus propis dispositius que es fa molt pràctica a l’hora de concebre aplicacions per a iPhone, iPod o iPad. A més, tant el canal de venda com el tipus d’usuari que fa servir els dispositius Apple estan molt ben definits, facilitant un cop més la creació de productes per a les seves plataformes. Els filtres que tenen a l’hora d’acceptar o rebutjar aplicacions permeten també disposar d’un mercat amb un cert mínim de qualitat garantit, i amb una seguretat total respecte a possibles aplicacions fraudulentes que puguessin descarregar-se. Però aquests filtres porten alhora mals de cap per als desenvolupadors. D’entrada, una aplicació tarda uns 6 o 7 dies per ser avaluada per Apple, fet que fa que s’hagin de preveure les coses amb prou antel·lació. Però a més, de vegades algun problema tècnic en el codi de l’aplicació, o bé algun error d’interpretació de la persona que l’avalua, que no entén per a que serveix l’aplicació, fa que es perdi molt de temps i molts esforços intentant resoldre els problemes, ja que cada nova versió de l’aplicació que enviem amb els errors corregits haurà de tornar a passar pel procés de verificació, allargant així la sortida al mercat de la app. En altres mercats com al Google Play tots aquests processos són molt més ràpids.

ElGiroscopi: Com valoreu Catalunya com a entorn on emprendre en tecnologia?

Catalunya és un entorn molt bo per a emprendre projectes amb base tecnològica. Tenim un clúster molt important d’empreses del sector tecnològic instal·lades aquí, especialment empreses del món virtual, i gaudim d’una bona imatge a l’estranger, encapçalada especialment per la marca Barcelona, que està ara molt de moda arreu del món gràcies entre altres a esdeveniments com el Mobile World Congress. No hem d’oblidar que és capital de la telefonia mòbil actualment!

Tot i això comparant Catalunya amb l’estranger, i especialment amb Estats Units, perdem aquí molts punts a l’hora d’emprendre per culpa de la legislació que és molt feixuga, i que fa que per crear una empresa hàgim de fer molts tràmits (de vegades amb una levada complexitat), fent que sigui un procés molt lent i sovint també amb un elevat cost.

ElGiroscopi: Per acabar, quin consell (o consells!) donarieu a altres emprenedors catalans que vulguin aventurar-se a crear les seves pròpies apps?

Que dormin! Que programar fins les tantes de la nit no és bo! No, ara sense bromes, els recomanem que s’hi llancin i que no tinguin por! Les aplicacions mòbils tenen un grandíssim avantatge, i és que amb una inversió inicial molt petita es poden aconseguir ja resultats molt bons. Que mirin bé què és el que pot agradar a la gent, que busquin que la seva app tingui una utilitat real, i que siguin molt curosos quan desenvolupin la app, buscant ser tan perfeccionistes com puguin. I sobretot comunicació. Podem fer la app més maca del món, que sense una bona comunicació no sobreviurà. Els aconsello que es moguin molt per blogs, fòrums i webs especialitzades, que siguin molt actius a les xarxes socials, i que busquin (si el producte que han fet és adient per aquest tipus de comunicació) la manera de contactar amb la premsa per fer ressò de la seva aplicació. I que disfrutin amb el que fan! 😉

Altres enllaços interessants:

0.Comentaris

    Deixar un comentari