El futur del catàleg: alguns exemples i reflexions

Amb l’arribada de les noves tecnologies de la informació i comunicació, hem canviat la manera en com ens relacionem amb les empreses: com ens informem sobre els seus productes i serveis, com ens hi comuniquem i com comprem. És per això que els models tradicionals no poden mantenir-se impassibles, les empreses estàn en contínua metamorfosi adoptant les últimes tendències en tecnologia i sovint, per bé o per malament, no hi ha més camí que emprar la creativitat per a donar forma i ús a tecnologies de les quals se’n desconeix encara el seu potencial.

Tradicionalment per a comunicar productes s’ha fet ús de catàlegs: mini-revistes en format paper en les que s’exposen els productes així com informació addicional sobre aquests. Aquest format, però, resulta car i limitat si es té en compte que actualment hi ha mitjans amb major i més precís rang d’abast que t’estalvien el cost de producció física del catàleg i el cost de distribució d’aquest. Són ja vàries les empreses que aprofiten les oportunitats que les noves tecnologies ofereixen i que desenvolupen idees que desemboquen en formats tant espectaculars i eficients com els següents:

> Tiendeo.com:

L’any 2010 s’emprén aquesta idea basant-se en un concepte inexistent a Espanya: buscar dins dels catàlegs i fulletons comercials. Algunes de les marques dels catàlegs que agrega la seva pàgina web són MediaMarkt, Decathlon, H&M, Zara, Kiabi, Schlecker, Lidl, Dia, El Corte Inglés, Ikea… entre moltes altres.

El funcionament de l’eina és ben senzill i intuïtiu, selecciones la teva ciutat i busques un producte, una marca o una categoria. El resultat t’ofereix diferents catàlegs ens els que t’indica el període de validesa del catàleg, la proximitat (en km) a la que està l’establiment més pròxim i els seus horaris.  Alhora t’ofereix un llistat d’ofertes similars i ofertes en ciutats pròximes per si no et convenç el resultat. Per descomptat, hi ha l’opció de navegar digitalment pel catàleg, passant pàgines com si fos un catàleg físic. Fes-hi una ullada aquí: tiendeo.com

Tiendeo.com

> Urban Outfitters Home:

Aquesta botiga especialitzada en roba i complements, ens mostra un bon exemple de com es pot fer un catàleg online que permeti una visualització diferent de la que estem acostumats millorant l’atractiu dels seus productes i permetent ampliar la informació de cadascún d’ells.

El seu darrer catàleg de productes de decoració està fotografiat per The Selby i Alex Da Corte, dos artistes fotògrafs de renom mundial que aconsegueixen plasmar de manera simpàtica l’essència de la marca i fer-la pròxima al consumidor. El catàleg és ben intuïtiu, a la part inferior hi ha uns números que corresponen a diferents escenes fotografiades, i a cada escena apareixen varis símbols (+) sobre l’objecte del qual se’n pot ampliar la informació per a saber-ne les característiques, el preu, els possibles colors, talles, veure’n més fotografies i la possibilitat de comprar-lo. Si encara no us en feu una idea més val que hi feu un cop d’ull aquí: Urban Outfitters Home Catalog 2012

Urban Outfitters Home Catalog 2012

> Tesco:

La cadena de supermercats i grans superfícies Tesco desenvolupa l’any 2011 una eina de realitat augmentada que permet veure en tres dimensions 40 dels seus productes. L’usuari tan sols ha d’acostar a la webcam una plantilla i sobre d’aquesta es processarà l’objecte 3D del producte com si el tingués entre les mans. Aquesta tecnologia ha estat utilitzada també per Matutano amb els seus “tazos” de “Gormiti”, videoconsoles… En el següent vídeo veureu millor de què es tracta:

http://youtu.be/S5QDRoxuHtk

> Ikea:

El gegant internacional dels mobles low-cost ha fet un pas més enllà i ens demostra a quina velocitat se’ns precipita el futur. Ikea ha congregat els últims avenços tecnològics per a crear un innovador catàleg per al 2013 utilitzant la realitat augmentada a uns nivells mai vistos fins ara. Amb aquest concepte els usuaris podràn, simplement utilitzant una app i passant amb el seu dispositiu mòbil per davant del catàleg físic, accedir directament a vídeos explicatius, experiències interactives com veure el moble per dins (com si fóssin raigs X) o provar diferents llençols a un llit i galeries de fotos de cada producte. Aquí un vídeo on Ikea ens fa cinc cèntims de la seva proposta:

http://youtu.be/QQ8HNXtl7jQ

Què us semblen aquestes innovacions?

Editeu catàlegs?

Cap on creieu que ens portarà el futur?

0.Comentaris

    Deixar un comentari