Boca Orella

M’ho ha dit el meu amic, o referral marketing

Qui posaria en dubte l’opinió d’un amic? si et recomana un restaurant, una empresa o un producte, et refiaràs segur del que et diu, ja que ho basa en la seva experiència i tens confiança en el seu criteri. Li faràs cas, segur. I alerta, que si l’opinió és dolenta també tindrà un gran impacte en la presa de les teves decisions. Així doncs, seguint aquesta màxima, com a marca o empresa, quan treballes una campanya de màrqueting has de centrar tots els teus esforços en fer que parlin de tu, i intentar que en parlin bé!

Com podem treballar el boca orella des del màrketing?

Algunes marques intenten “colar-se” en les converses entre clients i consumidors mitjançant el marketing de recomanació o referral màrketing.Si aquestes campanyes funcionen, poden tenir un gran èxit i suposar un pas endavant per al negoci del qual es parli (bé!).

Des de l’arribada i instauració de les xarxes socials, el referral màrqueting ha ampliat encara més el seu potencial. Arribar al consumidor és més fàcil, i fer que parlin de tu, també. La clau està en crear continguts que puguin ser interessants per als nostres potencials ‘prescriptors’, i que aquests vulguin compartir-lo o comentar-lo amb les seves amistats de manera natural. És molt important que identifiquem bé quines persones de la nostra comunitat poden servir-nos per això i els donem un valor especial (oferir-los promocions, fer-los participar i opinar en els productes…en resum donar-los un paper actiu allà i fer que se sentin part d’això.

Cita a un amic, comenta, comparteix

En el fons, el que estem dient quan estem parlant de màrqueting de recomanació és el ja clàssic “etiqueta a un amic” o fes retuit per participar” o “deixa un comentari i pots guanyar…”. O, per anar més al gra, és com una cadena de whatsapp. M’han dit, m’ha arribat, diuen que… el boca orella va junt amb el màrqueting viral, si corre la veu, el negoci està assegurat!

El tema dels i les influencers aniria una mica lligat també al màrqueting de recomanació, ja que algú a qui segueixes i admires et recomana un producte a títol personal. Però potser això ja seria un altre tema, perquè és una persona influent en tu, però no és ben bé el que et diu un amic proper en una conversa de sobretaula.

 

Alguns exemples de campanyes d’èxit

Toms. Aquesta marca de calçat es va posar de moda i va destacar sobre la resta per la seva vessant solidària. Per cada parell de sabates que compres, ells en regalen un altre parell a qui més ho necessita. Segons la marca, ja han regalat més de 45 milions de parells de sabates a persones que ho necessitaven.

Per comunicar aquest missatge i aconseguir el boca orella van fer servir una potent campanya de comunicació, aprofitant el potencial de perfils influents per territori. I ho van aconseguir, molts van comprar unes Toms perquè algú els havia dit que donaven un parell de sabates a gent necessitada.

Kiehls. Aquesta mega marca de cosmètica amb productes naturals s’ha basat des dels seus inicis en grans campanyes de referral marquèting. En algun moment t’arribava, en boca d’algú, que era una marca que destacava per regalar gran quantitat de mostres de productes i que les mostres eren molt grans. Que regalaven coses, vaja. I d’aquí ja picaves i anaves a xafardejar a la botiga i la marca ja t’havia calat.

A banda, treballen programes per a embaixadors de Kiehls, amb els quals premien amb productes els seus clients més fidels i amb més potencial comunicatiu.

Airbnb. En el cas d’Airbnb van utilitzar els cupons descompte. Van enviar per campanya de mailing milers de cupons de descompte que s’activaven quan recomanaves la plataforma a amics o família. Booking també està fent una cosa similar.

 

 

 

 

 

0.Comentaris

    Deixar un comentari